‘Resistente MRSA-bacterie rukt nu ook buiten ziekenhuizen op’

By 6 november 2017Geen categorie

“Ik kan het woord MRSA niet meer horen. Ik krijg de zenuwen en heb gelijk de angst dat ik weer MRSA heb. Het heeft een grote impact op mij gehad.”

Dat zegt een thuiszorgmedewerker die anoniem wil blijven tegen Nieuwsuur. Ze liep vorig jaar de MRSA-bacterie op en mocht vanwege het besmettingsgevaar een half jaar niet werken. Ze wil graag anoniem blijven, omdat zij destijds niet haar hele familie en vriendenkring heeft ingelicht.

MRSA is resistent tegen de meeste antibiotica. Ziekenhuizen worstelen af en toe met een uitbraak, vaak afkomstig van patiënten die in het buitenland zijn besmet.

MRSA staat voor Meticilline-Resistente Staphylococcus Aureus en wordt ook wel de ziekenhuisbacterie genoemd, omdat hij vooral in ziekenhuizen epidemieën veroorzaakt. Verspreiding gebeurt door huidcontact of speeksel.

Het is een huidbacterie waar gezonde mensen meestal weinig last van hebben. Mensen met een lage weerstand lopen het risico op een infectie. Het kan zelfs leiden tot bloedvergiftiging, botinfectie of een longontsteking. In Nederland overlijden er één tot twee mensen per jaar aan. Wereldwijd gaat het om vele duizenden mensen.

De ‘ziekenhuisbacterie’ lijkt nu ook buiten de ziekenhuizen op te rukken, blijkt ook uit het relaas van de anonieme zorgmedewerker.

Bart Alfrink

Author Bart Alfrink

More posts by Bart Alfrink

Leave a Reply